Album software

Review: Saal Digital Professional Line fotoboek

Onlangs had ik me bij Saal Digital aangemeld voor de mogelijkheid om een Professional Line fotoboek te testen in ruil voor een review. Met veel plezier ben ik met het fotoboek aan de slag gegaan om voor mezelf een mooi portfolio fotoboek te maken. Een fotoboek met mijn mooiste foto's.

Normaal gebruik ik altijd de HEMA album software voor het maken van onze fotoalbums van onze vakanties etc. De HEMA album software vind ik erg prettig werken, de kwaliteit is goed en ik vind het een voordeel dat ik het album zelf in de winkel kan ophalen. Ik geef ook cursussen Fotoboeken maken bij het Stuurhuis in Nieuwkuijk op basis van de HEMA album software. Dus erg leuk dat ik nu met Saal Digital een professioneel fotoboek mocht maken.

Software installeren

De Saal Digital software installeren ging heel gemakkelijk. Een kwestie van downloaden van de website en installeren. De software is beschikbaar voor Windows en Mac gebruikers. Er is geen Linux variant beschikbaar maar dat geven ze ook netjes aan op de website. Linux gebruikers kunnen de Online-Direct upload gebruiken. De Online-Direct upload heb ik niet getest maar wellicht dat ik die in een later stadium ga testen op mijn Linux laptop. Voor  deze review heb ik de software geïnstalleerd op mijn Windows PC.

Fotoboek maken

De Saal Digital software werkt vrij intuitief. Je kunt zelf bepalen hoe je, je album indeelt en de software heeft allerlei handige hulpmiddelen om je foto's uit te lijnen en in te delen. Je kunt verschillende achtergronden gebruiken, cliparts toevoegen en uiteraard ook tekst gebruiken. Mocht je pagina's te kort komen dan kun je ook eenvoudig extra pagina's toevoegen waarna ook meteen de prijs van je album wordt aangepast. Het werkt allemaal net even iets anders als de HEMA album software maar dat went snel.

Bestellen

Het bestel proces is eenvoudig maar bij mij ging het mis na het bevestigen van mijn credit card gegevens.  Ik kreeg een foutmelding van mijn browser. Na het uitschakelen van mijn browser beveiliging en het opnieuw laden van de webpagina kreeg ik gelukkig wel de melding dat de betaling geslaagd was en begon het controle en upload proces in de Saal Digital software. Het is erg jammer dat je slechts twee betaal opties hebt, PayPal en credit card. Betalen met iDEAL is helaas niet mogelijk.

Tijdens het bestellen werd ook meteen de verwachte leverdatum opgegeven. Bij mij kwam het neer op 15 dagen levertijd. Iets waar ik wel een beetje van schrok. Niet dat ik haast heb maar bij de HEMA zijn de albums binnen een week klaar om opgehaald te worden. Maar vijf dagen nadat ik het album had besteld kreeg ik al een verzendbevestiging. Met de track & trace code kon ik mijn bestelling eenvoudig volgen en twee dagen later had ik het album in huis. Ruim sneller dan de opgegeven levertijd.

Het resultaat

En dan het resultaat. Ik was erg aangenaam verrast door het resultaat. Het boek heeft een prachtige, dikke leren kaft en de foto op de voorkant is op 3mm dik acryl ("plexiglas") afgedrukt. Die kaft heeft voor mij echt de WAUW factor. Wat ziet dat er mooi uit zeg! Het geeft de foto op de kaft diepte en glans waardoor deze er echt uitspringt. De foto's in het boek zijn op stevig, vlakliggend fotopapier geprint. Ik had gekozen voor een matte afwerking en de foto's komen echt mooi tot uiting tegen de grijze achtergrond die ik gebruikt heb. Ook de kleuren van de kleurenfoto's worden mooi en goed weergegeven. Bij de standaard HEMA albums ogen de foto's vaak wat flets maar bij dit album van Saal Digital helemaal niet.

Het door mij bestelde fotoboek is de Saal Professional Line 30x21 cm liggend met een acryl en zwart leren omslag en vlakliggende pagina's met matte afwerking.