Software

Open source software voor fotografen

Als fotograaf werk ik al jaren met open source software voor het bewerken van mijn foto's. Door de jaren heen heb ik er een sport van gemaakt om voor alle handelingen die ik verricht een open source software pakket te vinden. Mijn PC draait echter nog steeds op Windows maar ik overweeg om daarmee ook over stappen naar het open source OS Ubuntu. Op mijn laptop ben ik al over op Ubuntu om te zien waar ik allemaal tegenaan kan lopen.

Wat is open source software?

Open source software is software waarvan de broncode is vrijgegeven. Dit betekent dat iedereen deze broncode kan en mag gebruiken, verbeteren, aanpassen, aanvullen, kopiëren en verspreiden. In veel gevallen is open source software ook gratis maar dat is niet per definitie altijd het geval.
Welke open source software gebruik ik om foto's te bewerken?

GIMP

GIMP zie ik als het grote alternatief voor Photoshop. In GIMP kun je aller hande handelingen en bewerkingen uitvoeren op individuele foto's, zoals retoucheren, kleuren aanpassen, contrast en helderheid aanpassen, werken met lagen etc. Ook zijn er verschillende filters die je kunt toepassen. Daarnaast zijn er verschillende plugins te downloaden en te installeren zoals BIMP voor batch bewerkingen zodat je een bepaalde bewerking direct op meerdere foto's kunt toepassen of de plugin G'MIC, wat je kunt zien als een verzameling instelbare filters. Misschien wel het beste te vergelijken met de NIK Collection. GIMP kan echter niet over weg met RAW bestanden. Je zult je RAW bestanden dus eerst moeten omzetten naar bijvoorbeeld TIFF of JPG.
GIMP is gratis en beschikbaar voor Linux, Windows en macOS.

RawTherapee

Ik gebruik RawTherapee als bewerkingssoftware voor mijn RAW bestanden. RawTherapee zou je kunnen zien als een alternatief voor Lightroom. Het is vooral een RAW convertor om je RAW bestanden te kunnen bewerken en niet zo zeer software om je foto's te beheren. Je kunt je foto's foto voor foto bewerken maar ook eenvoudig batch bewerkingen. RawTherapee bevat ook een heel scala aan standaard presets en je kunt ook je eigen presets maken. RawTherapee werkt ook met camera en lensprofielen zodat je de bekende afwijkingen snel kunt corrigeren. Als je een foto in RawTherapee bewerkt hebt kun je deze direct doorsturen naar bijvoorbeeld GIMP om de foto daar vervolgens verder te bewerken. Maar je kunt je foto's ook gewoon exporteren.
RawTherapee is gratis en beschikbaar voor Linux, Windows en macOS.

darktable

Darktable is ook voor mij redelijk nieuw. Ook darktable is software om RAW foto's te beheren en te bewerken. Darktable lijkt daarin misschien wel nog meer op Lightroom dan RawTherapee. Het grote verschil met RawTherapee zit hem er in dat je in darktable ook je foto's kunt beheren zoals in Lightroom. Darktable werkt ook met camera en lensprofielen zodat je de bekende afwijkingen snel kunt corrigeren. En ook voor darktable zijn er allerlei presets beschikbaar en zelf te maken. Persoonlijk vind ik darktable prettiger werken dan Rawtherapee en gebruik ik Rawtherapee nog maar weinig.
Darktable is gratis en beschikbaar voor Linux, Windows en macOS.

HDRmerge

HDRmerge is eenvoudige software voor het samenvoegen van verschillende foto´s met verschillende belichtingen. Bij het maken van een HDR foto worden doorgaans twee handelingen verricht. Eerst worden alle verschillende belichtingen samengevoegd en daarna volgt het tonemapping proces. HDRmerge doet alleen het eerste. HDRmerge voegt de verschillende belichtingen samen tot één nieuw RAW bestand in DNG formaat. Dit RAW bestand kun je vervolgens verder bewerken in andere software.
HDRmerge is gratis en beschikbaar voor Linux, Windows en macOS.

LuminanceHDR

LuminanceHDR is software om HDR foto´s mee te bewerken. Waar HDRmerge alleen de verschillende belichtingen samenvoegt maakt tonemapping ook onderdeel uit van LuminanceHDR.
LumincanceHDR is gratis en beschikbaar voor Linux, Windows en macOS.

Hugin

Hugin is software om panorama foto´s mee te maken. Je kunt er eenvoudig meerdere foto´s mee samenvoegen tot een groot panorama. Ook als je verschillende belichtingen hebt gemaakt kan Hugin zowel de verschillende belichtingen samenvoegen als de foto´s samenvoegen tot een panorama foto.
Hugin is gratis en beschikbaar voor Linux, Windows en macOS.

Voor veel commerciële software is een open source variant te vinden. De meeste open source software hebben ook nog eens een actieve community waar je terecht kunt met je vragen. Er zijn verschillende forums, Facebook groepen, LinkedIn groepen en Flickr groepen waar je veel informatie vind. Maar ook op Youtube vind je vaak goede tutorials die je stap voor stap uitleg geven.
Wil je meer weten over het bewerken van foto´s met open source software of heb je nog tips voor andere software? Laat het me dan weten.